تخممرغ، منبع غنی از پروتئین با کیفیت بالاست به این معنا که سرشار از اسیدهایآمینه ضروری بوده که فقط از طریق غذا باید دریافت شوند. بهطورکلی تخممرغ از ۲ قسمت عمده سفیده و زرده تشکیل شده است.
سفیده حاوی پروتئینی است که با پروتئینهای مرغوب برابری میکند. این نوع از پروتئین بهخصوص در وعده صبحانه جایگاه ویژهای دارد زیرا باعث سیری میشود و حتی خوردن آن به جای میانوعده برای افرادی که تمایل به لاغر شدن دارند یا میخواهند وزنشان را متناسب نگه دارند، انتخاب مناسبی است.
اما زرده تخممرغ غنی از چربی و کلسترول است. البته مقدار کلسترول داخل زرده به اندازه و گونه مرغ بستگی دارد و بهطور متوسط هر زرده، حاوی ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیگرم کلسترول است. در گذشته، کلسترول داخل زرده و ارتباط آن با بیماریهای قلبی- عروقی باعث شد تا توصیهای توسط محققان مطرح شود مبنی بر اینکه هر فرد در روز حداکثر ۲۵۰ میلیگرم کلسترول دریافت کند. وقتی این نظریه ارائه شد، مصرف تخممرغ در کل دنیا کاهش چشمگیری پیدا کرد اما تحقیقات بیشتر نشان داد که در بسیاری از مواقع مصرف روزانه تخممرغ تغییر چشمگیری در سطح کلسترول خون به وجود نمیآورد. البته این مقدار دریافتی، به شرط داشتن یک رژیم غذایی متعادل، متشکل از تمام گروههای غذایی است به طوری که دریافت چربیهای جامد به حداقل ممکن برسد و اسیدهای چرب ترانس نیز متعاقب آن کاهش یابد و دریافت سبزیها و میوهها، مصرف لبنیات کمچرب، حبوبات و مغز دانهها در مقادیر توصیه شده باشد بنابراین اگر از یک رژیم غذایی متعادل پیروی کنیم، دیگر نباید نگران دریافت روزانه یک عدد تخممرغ حتی برای کودکان باشیم.
البته در بسیاری از مواقع، بیماران قلبی از خوردن تخممرغ وحشت دارند ولی خوردن تخممرغ آنقدرها هم خطرناک نیست و بسیاری از افراد به اشتباه میخواهند کل مشکلات تغذیهای ناشی از یک عمر بیاحتیاطیشان را با نخوردن تخممرغ جبران کنند. تمام تلاش علم تغذیه نیز برقراری تعادل در خوردن است زیرا در اغلب مواقع، بالابودن کلسترول، به وزن بالا مربوط میشود. در زرده تخممرغ نیز علاوه بر کلسترول، چربیهایی از نوع فسفولیپید، کولین، ویتامینهای محلول در چربی و انواع مواد معدنی مانند آهن وجود دارد که فوقالعاده برای بدن ارزشمند هستند. پس بهتر است نگران مصرف کلسترول تخممرغ نباشیم بلکه رژیم غذاییمان را کنترل کنیم.
جایگاه تخم مرغ در هرم غذایی
در هرم غذایی که معرف الگوی مناسب مصرف مواد غذایی در هر کشور است، تخم مرغ در گروه گوشت، حبوبات و مغزها قرار دارد. در مصرف مواد غذایی این گروه نیز همچون سایر گروههای غذایی باید تنوع و تعادل در مصرف رعایت شود و از مواد این گروه به شکل جانشینی در طول روز استفاده شود. ارزش غذایی یک عدد تخم مرغ معادل است با30 گرم انواع گوشت (قرمز، مرغ و ماهی) معادل دو تکه متوسط خورشتی، نصف لیوان حبوبات پخته، یک چهارم لیوان حبوبات خام و یک چهارم لیوان انواع مغزها ( بادام، پسته، فندق، گردو و ...).
مشخصات تخم مرغ
تخم مرغ سالم:
تخم مرغ تازه:
تخم مرغ کهنه:
تخم مرغ فاسد:
توصیه های بهداشتی در زمان خرید تخم مرغ
توصیه های بهداشتی پس از خرید تخم مرغ
نکات مفید هنگام مصرف تخم مرغ:
ترکیبات تخم مرغ
ترکیب تقریبی تخم مرغ در جدول زیر نشان داده شده است. (watkins 1995) میزان پروتئین و چربی تخم مرغ تحت تاثیر جیره مرغ نمی باشد. با این وجود نوع چربی و بیشتر ویتامینها و برخی از مواد معدنی می تواند تحت تاثیر جیره قرار بگیرد.
عمده پروتئین تخم مرغ در سفیده آن متمرکز شده که شامل پروتئینهای منحصر به فرد با ویژگیهای خاص می باشند. زرده تنها دارای یک یا دو پروتئین با کاربردهای بالقوه می باشد.
تخم مرغ کامل | سفیده | زرده | |
مواد جامد | 5/24 | 1/12 | 8/51 |
پروتئین | 12 | 2/10 | 1/16 |
کربوهیدرات | 1 | 1 | 1 |
لیپید | 9/10 | 1/34 | |
خاکستر | 1 | 68/0 | 69/1 |
آنالیز تخم مرغ
ارزش غذائی انواع چربیهای تخم مرغ
واقعا وبلاگ عالی دارین ممنون
تست سلامت تخم مرغ پیش از آب پزکردن آن :
اگر تخم مرغ در آب قرار داده شود و بخشی از آن بیرون از آب قراربگیرد به همان اندازه تخم مرغ مانده است و اگر بخش بیشتری از تخم مرغ بیرون آب قرار بگیرد کاملا فاسد است.این تست مخصوصا برای پخت تخم مرغ به شیوه ی آب پز به منظور تغذیه کودکان بسیار مفید است.