جستجوکده

دستاورد جستجوی پرسشهای من از دنیای اینترنت

جستجوکده

دستاورد جستجوی پرسشهای من از دنیای اینترنت

آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی



به بهانه سفری کوتاه به سرزمین پدری و بازدید از بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی، بر آن شدم تا درخصوص این بنای منحصربفرد و تاریخی که در میان روزمرگی ها و ساخت و سازهای نو اطرافش برای ما که وارث آن هستیم، به فراموشی سپرده می شود، مطلبی بنویسم. آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی یکی از هفده بنای ثبت شده ایرانی در فهرست میراث جهانی یونسکو می باشد، که از جمله مهمترین بناهای این مجموعه میتوان به: بقعه بیرون (عالی قاپو)، گنبد الله الله، سردر عباسی، صحن اصلی، حیاط بزرگ، جنت سرا، طاق متولی، قربانگاه، قندیل خانه، چینی خانه، آرامگاه شاه اسماعیل، حرم خانه و شهیدگاه (مزار شهیدان جنگ چالدران) اشاره کرد.
 
 سلسله صفویه را می توان آخرین سلسله قدرتمند ایران دانست که شاهکارهای هنرشان در میان تمام سلسله ها زبان زد است ؛اما صفویه به غیر از اصفهان ، مجموعه شاهکاری بی نظیر در نقطه ای دیگر از کشورمان به خاطر ارادت وصف ناپذیرشان به شیخ صوفی برجا گذاشته اند.
شیخ صفی الدین اردبیلی جد شاهان صفوی است که از علما و عارفان پاکدامن زمان خود محسوب میشود که ارادتمندان خاص و مخلصی از طوایف مختلف داشت و بقعه شیخ صفی الدین هم در ابتدا خانگاه وی بود و در آن جا به انجام امور صوفی و عرفانی می پرداخت.

پس از درگذشت شیخ درسال 735 ه.ق، بنابه وصیت خودایشان در همان جا دفن شد و درهمان سال پسرش، شیخ صدرالدین موسی، آرامگاهی برای وی ساخت.


منزل و خانقاه شیخ صفی در همین مکان قرار دارد و بر طبق وصیّت شیخ، جنازه اش را در اتاقی جنب خلوتخانه و باغچه و حوضخانه دفن کردند و بر قبر او بنایی ایجاد کردند تا علاوه بر مقبره شیخ صفی و مرقد شاه اسماعیل اول - آرامگاه‌های دیگری از شاه زادگان صفوی و فرزندان وی را در این بقعه و محل شهیدگاه قرار دهند.

به گفته بیوک جامعی (۱۳۷۹)، مجموعه نفیس بقعه شیخ صفی‌الدین به نام عارف نامدار شیخ صفی‌الدین اردبیلی جد سلاطین صفویه، در سال ۷۳۵ ه. ق. به دست فرزند وی صدرالدین موسی بنا شد. پس از شروع حکومت صفویه، به سبب ارادت شاهان صفوی به جد خود، واحدهای مختلفی به این مجموعه اضافه شد. به ویژه در دوره شاه عباس اول و از آن جا که وی ارادت فراوانی به شیخ صفی الدین داشت و بسیار به زیارت مقبره وی می‌رفت، برای تکمیل و تزیین این اثر، کارهای فراوانی صورت گرفت. در عصر صفوی، بقعه شیخ با حضور استادان بزرگ عهد صفوی چنان به زیور آراسته شد که هم چنان پس از گذشت چندین قرن به عنوان یکی از مفاخر تاریخی و فرهنگی ایران به شمار می‌آید.



یکی از موارد منحصربه‌فرد این مجموعه این است که این بقعه حاوی ده‌ها اثر بدیع در مضامین مختلف رشته‌های هنری است که از آن جمله می‌توان به عالی‌ترین نوع کاشی کاری معرق و مقرنس و گچ‌بری کتیبه‌های زیبا و نفیس و خط خطاطان بزرگ دوره صفوی (میر عماد، میر قوام الدین، محمد اسماعیل و...) منبتهای ارزنده، نقره کاری، تذهیب و طلاکاری، نقاشی و تنگ بری و غیره اشاره کرد. این اثر از ساختار معماری فخیمی برخوردار است که گرد هم آمدن فضایل هنری نامبرده، آن را در مجموعه‌های تاریخی ایران شاخص و متمایز نموده‌است.


مقبره شاه اسماعیل صفوی در زادگاهش

مقبره شاه اسماعیل صفوی در زادگاهش


برای اطلاعات بیشتر می توانید به تارنماهای زیر مراجعه بفرمایید:


آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی در ویکی پدیا


تاریخچه و ساخت بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی + گزارش تصویری در آناج


بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی در فتوگالری بهرام عابدینی

English (auto-detected) » Persian

English (auto-detected) » Persian

نظرات 0 + ارسال نظر
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد