مزایای درخت خرما یا نخل و میوه اش که همان خرما باشد، آنقدر زیاد و خواص آن آنقدر مفید است که در یک مقاله نمی گنجد اما سعی کرده ام که بطور مختصر این درخت و میوه محبوبش را دوباره به خوانندگان معرفی کنم.
نخل: درخت نخل از آن آفریدههای عجیب خداست که همه چیزش برای انسان مفید و قابل استفاده است.
تنه آن در ساختمانسازی استفاده میشود و تنه نخلی که در ساخت سقف ساختمان یا ستونها استفاده میشود، در حدود 300 تا 500 سال عمر میکند.
از گونه های متنوع آن برای زیبایی بلوارها، معابرو حتی در اندازه های کوچکتر برای تزیین منازل استفاده می شود.
در میانه تنه نخل مغز ترد و شیریرنگی وجود دارد که شیرین و گس است و «پنیر نخل» نامیده میشود و بسیار مقوی و گرانقیمت است.
در ابتدای بهار که نخل شکوفه میزند، شکوفهها را -که تارونه نام دارد- میچینند و از آن عرق تارونه میگیرند که مانند بقیه عرقیجات مفید و درمانگر دردهای معده است. عرق تارونه مقوی، گرم و برای قلب مفید است.
از لیف خرما هم که انواع حصیر، پرده، جارو، کیف، سبد، بادبزن و... میبافند.
از خرماهای نامرغوب برای درست کردن سرکه استفاده میکنند که طرفداران خاص خودش را دارد. سرکه خرما طعم خوبی دارد و برای بعضی ترشیها فوقالعاده است.
از جمع کردن خرماها در ظرف، شیره خرما گرفته می شود که از خود شیره خرما، قند و عسل خرما تهیه می شود.
از دیگر فرآوردههای خرما، تهیه اسانس خرما برای صنایع نوشابهسازی و رنگهای شیمیایی خوراکی است و حالا دیگر محصولاتی چون شکلات خرمایی، خامه خرما، انواع کیک و کلوچههای مغز خرمایی و... آنقدر معروف هستند که نیازی به توضیح ندارند.
فرق رطب و خرما
خیلیها فکر
میکنند رطب همان خرماست ولی این دو با هم تفاوت دارند. فرآیند رشد میوه نخل به اینصورت است که ابتدا شکوفههای نخل ماده تبدیل به میوهای سبز و سفت و
هستهدار میشود که به آن (چاقالی) میگویند.
در مرحله بعد چاقالیها ممکن است زرد یا قرمز شود که به آن (خرما خارک) میگویند، آفتاب داغ مناطق گرمسیری پس از مدتی خارک را تیره رنگ و آبدار میکند که به آن رطب میگویند.
بعضی از انواع نخلها میوهشان وقتی رطب هستند چیده و استفاده میشود؛ مثل رطب مضافتی و کبکاب (زرد طلایی) و بعضی دیگر باید بعد از مرحله رطب، 20 روز در گرمای خرماپزان مناطق گرمسیر بر سر نخل بماند تا نیمه خشک شود که به آن خرما میگویند، مثل خرمای نیمه خشک زاهدی و پیارم. البته بعضی از انواع خرماهای نیمه خشک را کاملا خشک کرده و به بازار میفرستند.
در بین خرماهای سیاه، رطبی مرغوب محسوب میشود که پوستی نازک داشته باشد، درشت و گوشتدار باشد و رنگ مشکی. اما رطبی که پوست کلفت دارد، رنگش بور باشد و ریز، رطب ضعیف یا نامرغوب محسوب میشود.
در رطبهای زرد طلایی (مثل خرمای جهرم) رطب شاهانی که بسیار طلایی، کمشیرین و بسیار لطیف است مرغوب است؛ مخصوصا نوع کشیدهتر و درشتتر آن.
هر چه گرمای منطقه تولیدکننده رطب و خرما بیشتر باشد، محصول زودتر -اوایل مرداد- به بازار عرضه میشود و اگر درجه حرارت این منطقه گرمسیری پایینتر باشد، محصول دیرتر آماده عرضه به بازار میشود؛ مثلا خرمای جهرم مهرماه به بازار میآید.
خرما پادشاه شیرینیها نامیده میشود و مادهغذایی ایده آلی است که به راحتی رژیمغذایی شما را متعادل میکند. خرما ظرف نیم ساعت به بدن خسته شما انرژی ویژهای میدهد و بهترین غذا برای زنانی است که به تازگی زایمان کردهاند. انجمن سرطان امریکا مصرف ۳۵-۲۰ گرم خرما در روز را توصیه میکند. گفته میشود که خوردن یک خرما در روز باعث میشود تا پایان عمر چشمانی سالم داشته باشید.
فسفری که در ترکیب غذایی خرما وجود دارد، باعث فعال شدن سلولهای عصبی میشود و آهن آن به گلبولهای قرمز خون نیرو میدهد و مانع ایجاد کمخونی در افراد میشود و حتی کمخونی افراد را هم درمان میکند.
خرما مقوم معده و جمعکننده آن است و کلسیم آن موجب تقویت و تسریع رشد کودکان میشود و نیروی بدنی بزرگسالان را افزایش میدهد.
ویتامینهای خرما باعث افزایش قدرت بینایی میشود، از خشکی پوست و ناخن و موها جلوگیری و هوش را تقویت میکند.
زیادهروی در خوردن خرما فرد را به امراض سوداوی مبتلا میکند و گرفتگی کبد و طحال را به دنبال دارد. همچنین پوسیدگی دندان و جوش زدن داخل دهان از نتایج زیاد خوردن خرماست.
کسانی که گرمی زیاد اذیتشان میکند و با خوردن خرما بدنشان جوش میزند، میتوانند با استفاده از مخلوط خرما و ماست که بسیار مفید و مغذی است، از مزیت خوردن هر دوی آنها برخوردار شوند.
خرما خرک (خارک) گرچه شیرینی رطب و خرما را ندارد اما به سبب داشتن املاح بالا، ارزش غذایی و دارویی و درمانی بسیاری دارد.
اطبای سنتی (آرد خرما) که همان گرد گل نخلهای نر و ماده است را برای درمان نازایی بسیار مفید و مؤثر میدانند، البته پیدا کردن آرد خرما در استانهایی که تولیدکننده خرما نیستند، تقریبا غیرممکن است. مواد قندی خرما شامل گلوکز و ساکاروز است و استفاده کم آن برای بیماران دیابتی ضرر ندارد.
مصرف شیره خرما به جای مربا که قند بالایی دارد، علاوه بر رساندن انرژی زیاد به بدن، به دلیل داشتن قند طبیعی ضرر ندارد و افراد را چاق هم نمیکند. بیماران دیابتی میتوانند از قند، عسل و کنجد خرما (که سفتتر از عسل خرما و نرمتر از شیره خرماست) استفاده کنند، در ضمن با عسل خرما میتوان در تابستان شربتهای بسیار خوشمزه و مقوی درست کرد.
نکاتی درباره خرما
در حال حاضر بخش زیادی از خرمای استانهای فارس، بوشهر و خوزستان به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و اروپا صادر میشود. به طور مثال فقط از بوشهر سالانه 50 هزار تن خرما به خارج صادر میشود.
بستهبندی رطب در استان کرمان قدمتی بالای 40 سال دارد و استانهای دیگر به غیر از آن بخشی که صادرات میشود، حدود 10 سال است که به فکر بستهبندی خرما و رطبهایشان برای عرضه به بازار داخل افتادهاند. اما به لحاظ امکانات فنی، سردخانهای و کارخانههای بستهبندی دچار مضیقه هستند و باید راهی طولانی برای ایجاد چنین امکاناتی از طریق تشکیل تعاونی یا سرمایهگذاری در بخش خصوصی طی کنند.
به طور
خلاصه، خرما ارزش غذایی فراوانی دارد اما برای خرید و انتخاب آن باید بسیار
دقیق بود زیرا سطح چسبناکی دارند که آلودگی ها و ذرات مختلف را به سمت خود جذب
میکنند، از این رو، فقط آن خرماهایی باید مورد استفاه قرار گیرند گه خیلی
خوب فراوری و بستهبندی شده باشند. حتماً قبل از استفاده خرماها را خوب
بشویید زیرا به از بین بردن آلودگیهای روی آن کمک میکند.
شیره خرما در قوطیهای 200 گرمی و 500 گرمی عرضه میشود که هر قوطی 200 گرمی، قیمتی بین 500 تا 700 تومان دارد و هر قوطی 500 گرمی را در بازار با قیمت 1300 تا 1500 تومان میتوان خرید.
نخل در باغچه خانه همه
درخت خرما (نخل) در همه جا میروید، یعنی در تمامی نواحی به روش کاشت هسته یا پاجوش میتوان آن را کاشت تا از سرسبزی و سایهاش استفاده کرد، اما فقط در مناطق گرمسیر محصول میدهد. ارتفاع یک نخل حداقل 10 و حداکثر 20 متر است.
اگر در مناطق گرمسیر نخل از طریق هسته کاشته شود، 10 سال بعد محصول میدهد و اگر از طریق پاجوش کاشته شود، 5 سال بعد از کاشت، محصول میدهد و در ضمن در هر نخل، به طور متوسط 40 کیلوگرم محصول وجود دارد.
فصل کاشت هسته خرما آخرهای زمستان و اوایل بهار و کاشت پاجوش هم اوایل بهار است. در مناطق گرمسیری در برابر هر 25 نهال ماده نخل، یک نهال نر نخل میکارند چون نخل نر محصول نمیدهد و کارکردش فقط بارور کردن نخل ماده است.
نگهداری از خرما
بسیار جالب و کامل... مرسی
سلام دوست عزیز
من ساکن قم هستم؛ میتونم خودم درخت خرما بکارم؟
یه سوال دیگه اینکه رطب بور رو میشه با پختن بوسیله حرارت اجاق گاز به خرما تبدیل کرد؟
لطفا پاسخ رو به ایمیلم بفرستید. تشکر
عالی است با تشکر
اطلاعات خوبی اس
با سلام و سپاس فراوان
عالی بود
سلام جواد ا از بم هستم. تشکر از مطالب شما.
درخصوص سوال بالا کشت خرما در قم. درخت خرما شاید در قم سبز و رشد کند اما هرگز ثمری نخواهد داد زیرا آب و هوای خاص خودش را میخواهد.
ممنون بابت اطلاع رسانیتون.
باسلام وتشکرازمقاله بسیارمفیدتان همه چیزراتوضیح داده اید فقط نحوه باروری درخت ماده به چه شکل است ایاپاجوش راکناردرخت ماده میکارند
به نام خدا
قابل توجه اون بنده خدا به نام جواد آقا که می گفت درخت نخل در قم رشد می کنه اما هرگز ثمر نمیده باید گفت اطلاعات تان کاملا غلط اندر غلط است بیایید به شما درختان پر بار خرما را در همین شهر قم نشان دهم که پر از ثمر خرما است این طوری که معلومه شما یا اهل قم نیستی یا خبر نداری و همینطوری نظر میدی.یک نگاهی به اتوبان تهران قم نزدیکی قم بیندازید ببینید چگونه نخلستانی در کویر خود را نمایان کرده که از بار خرما پر است.
اما چگونگی تکثیر خرما در قم بهتر است از پاجوش ها استفاده شود که زودتر رشد کرده به بهره برداری می رسد با این حال استفاده از نهال های کوچک خرما که از مناطق جنوب آورده شود نیز خوب است. اگر چه در حیاط بسیاری از منازل قم خرمای خودرو فراوان است که اگر روی اصول به مناطق دیگر منتقل و کاشته شود خیلی زود جواب خواهد داد. با این حال یک نکته بیانش ضروری است قم اگر چه گرمسیر است اما در برخی از زمستان ها چون تحت تاثیر هوای سرد از دیگر مناطق قرار می گیرد این هوای سرد آسیب زیادی به درخت می زند اما خوش بختانه ریشه درخت خشک نمی شود و به سرعت دوباره رشد می کند.
سلام ،کی گفته رطب دشتستان زیبا و شکیل نیست وقتی ندیدچرا مطلب میذارین لطفا اصلاح کنید
دوست عزیز این مقایسه نسبی است. من از شما و رطب دشتستان و دوستداران این نوع رطب عذرخواهی می کنم.